Bateriile viitorului ar putea ajuta la combaterea poluării

de: Andrada Bonea
04 03. 2016

În loc să amplifice eliberarea gazelor periculoase, mașinile viitorului ar putea deveni capabile să reducă nivelul de dioxid de carbon, pur și simplu mergând.

Acest lucru ar putea fi posibil prin transformarea dioxidului de carbon în nanotuburi și folosirea acestora pentru anodul bateriei de la mașină. Cercetătorii de la Universitatea George Washington și Vanderbilt au găsit o metodă prin care pot înlocui electrozii de grafit din bateriile cu litiu-ion în ca baterii cu carbon obținut din atmosferă. În mod suprinzător, bateriile rezultate ar fi mai performante decât echivalențele lor comerciale, potrivit Tech Radar.

Această abordare nu doar că produce baterii mai bune, dar și stabilește o valoare pentru dioxidul de carbon din atmosferă. E diferită de restul eforturilor de a reutiliza dioxidul de carbon, care folosesc, de exemplu, metanol, dar la costuri injustificabil de mari. Folosind metoda despre care vorbim, echipa crede că 40% din baterie ar putea fi făcută din dioxid de carbon reciclat. Nu include și învelișul exterior, dar experții cred că ar putea folosi același proces și în acest caz. O baterie modernă costă în jur de 325 de dolari per kWh, iar un kilogram de dioxid de carbon ar valora 18 dolari.

O lume în care vehiculele electrice și bateriile ar putea să valorifice răul pe care oamenii l-au făcut, de-a lungul timpului, planetei, nu sună deloc rău. Și nu ar fi vorba numai de asta, ci și de un pas înainte către tehnologiile inteligente ale viitorului. Studiul poate fi citit integral aici.